UPGCODERS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Metoda disectiei - metoda eficienta de predare a limbajelor de programare (lectia 1)

In jos

Metoda disectiei - metoda eficienta de predare a limbajelor de programare  (lectia 1) Empty Metoda disectiei - metoda eficienta de predare a limbajelor de programare (lectia 1)

Mesaj  Admin Sam Sept 25, 2010 8:46 pm

Metoda obisnuita prin care se preda programarea respecta de obicei doi pasi esentiali:
1. prezentarea teoriei;
2. aplicarea teoriei prin metode practice.

Desi aceasta metoda este folosita frecvent in predare ea are mari dezavantaje. Unul dintre acestea este faptul ca separa studiul in sine de obiectul studiului.
Facand o simpla analogie putem intelege mai bine ce inseamna acest lucru doar gandindu-ne cum ar fi daca in chimie s-ar realiza studiul caracteristicilor acidului sulfuric fara a avea la dispozitie acid sulfuric.In acelasi mod elevilor/studentilor li se vorbeste despre programare fara a le prezinta anterior codul unui program informatic.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

La fel ca in cazul oricarei alte stiinte, si in informatica avem nevoie de un obiect de studiu. Pentru o cat mai buna intelegere a acestuia este necesara prezenta sa inca de la inceputul lectiei precum si analizarea acestuia folosind toate mijloacele pe care le avem la dispozitie.Prin urmare, ca drept consecnta directa a necesitatii unei proceduri mai complete si eficiente de invatare, desi metoda clasica poate fi folosita, in informatica s-a dezvoltat o alta, mult mai eficienta, numita "metoda disectiei".Aceasta metoda a fost dezvoltata si perfectionata incepand cu anul 1984 in publicatiile lui Ira Pohl si contine doi pasi esentiali :
1.prezentarea rezultatului final;
2.analizarea (disecarea) rezultatului final in vederea intelegerii metodelor prin care acesta a fost obtinut.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Acesti pasi adaptatii informaticii se formuleaza astfel:
1.prezentarea programului informatic;
2. intelegerea fiecarui fragment al programului informatic.

Cu alte cuvinte procesul de invatare a fost inversat, nu este necesar ca mai intai sa memorezi pagini intregi de informatii pe care le intelegi cu greu pentru ca abia apoi sa vezi cum arata un program, ci in loc de asta , intai ti se prezinta programul, il poti scrie, il poti rula si il poti analiza "pe viu" in acelasi timp memorand aproape involuntar si teoria prin simplul fapt ca ai trecut direct la practica.Poti modifica liniile de cod ale programului si poti analiza efectele, poti sa vezi ce face fiecare instructiune in parte si ce se intampla daca o scoti din program, sau daca adaugi alta. Cu alte cuvinte, atunci cand termini o lectie pe care ai invatat-o folosind metoda disectiei nu vei mai avea nevoie nici de practica si nici de teorie in plus pentru lectia respectiva, pentru ca deja le-ai facut pe amandoua in acelasi timp.

Metoda disectiei mai are si un alt avantaj, acela ca nu lasa nici o secventa de cod neexplicata, respectiv neinteleasa. Astfel tendinta elevului/studentului de a memora mecanic linii de cod sau chiar programe intregi scade la 0. De asemenea metoda disectiei lasa studentul sa "se joace" cu liniile de cod, in acest proces aparand inevitabil si greseli pe care va fi nevoit sa le repare, si cum nu exista programator perfect aceasta va fi o aptitudine in plus pe care o va folosi in viitor cand va fi nevoit sa "curete" codul scris de el sau de alti programatori. In cazul metodei clasice, studentii sunt invatati sa scrie "cod perfect" iar atunci cand apar greseli nu stiu cum sa reactioneze.

In concluzie metoda folosita pe acest forum creaza programatori mai experimentati, cu simtul realitatii si le ofera aptitutini mai solide si mai numeroase decat in cazul metodei clasice.

Va urez succes si va incurajez sa participati la proiectele ce vor fi initiate cu scopul de a va oferi mijloacele de insusire a experientei intr-un grup de programatori si de a va largi orizontul de cunostinte informatice. De asemenea orice problema legata de lectiile prezentate veti avea, o veti putea rezolva in cadrul forumului, sau folosind datele de contact.


Admin
Admin
Admin

Mesaje : 131
Data de inscriere : 15/08/2010

http://upgcoders.forumotion.eu

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum